Jadalna ciastolina, czyli masa slime z pianek marshmallow

3 Kwi

Kupowana ciastolin to świetna zabawa, jednak ma to do siebie, że po pewnym czasie zasycha, kolory się mieszają, część masy gubi się, wdeptuje w dywan itd… Wtedy można dokupić zapas, ale fajnie jest też zrobić ciastolinę samemu. Wiadomo wówczas, co się w niej znajduje, a i dziecko bardziej dba o masę, w wykonaniu której pomagało.

Bezpieczna ciastolina z jadalnych składników

Przepis na “klasyczną” ciastolinę znajdziecie tutaj, a dziś postanowiłam zrobić ciastolinę z nieco innego przepisu – z pianek marshmallow. Taka ciastolina jest jadalna, co nie znaczy, że nadaje się do jedzenia. Po prostu wykonana jest z jadalnych składników, idealnie nadaje się więc dla młodszych dzieci, które wszystkiego muszą spróbować i obawiamy się o ich zdrowie, jeśli zjedzą kawał masy solnej. Jednak jedzenie masy z pianek nie jest wskazane – w końcu wyrabia się ją w rękach, przykleja się do niej to i owo, gromadzą zabrudzenia, surowa skrobia też do zdrowych składników diety nie należy.

Do wykonania masy potrzebne są 3 składniki: pianki, olej i skrobia kukurydziana (można ją zastąpić skrobią ziemniaczaną).

jadalna ciastolina składniki

Pianki, olej i skrobia kukurydziana

Pianki – nie musi to być cała paczka, na początek wystarczy kilkanaście sztuk – wrzucamy do miseczki. Następnie miseczkę wstawiamy na 20-30 sekund do mikrofali. Sporo tu zależy od mocy urządzenia, dlatego najlepiej patrzeć, co się dzieje – gdy pianki zaczynają puchnąć, to są gotowe. Gdy przetrzymamy je dłużej, cukier na nich się skarmelizuje i nie nadadzą się do masy.

Jadalna ciastolina - pianki

Pianki po wyjęciu z mikrofalówki

Po wyjęciu z mikrofalówki pianki szybko stają się “klapnięte”, ale są też półpłynne, trzeba je zamieszać łyżką. Teraz dodajemy łyżkę oleju i skrobię kukurydzianą – na początek łyżkę. To jest też czas na dodanie barwnika, jeżeli masa ma być kolorowa. Wszystko energicznie mieszamy, a potem wyrabiamy ręką. W razie potrzeby dodajemy więcej skrobi – podsypujemy nią masę jak wyrabiane ciasto.

Jadana ciastolina - wyrobiona masa

Biała masa po wyrobieniu

Taka masa jest dość twarda i zwarta, a jednocześnie puchata. Można ją rozciągnąć, robić z niej kulki i wałeczki, łączyć ze sobą. Masa po jakimś czasie twardnieje, a zamknięta w pojemniku staje się krucha, dlatego nadaje się do zabawy zaraz po zrobieniu, po pewnym czasie traci swoje własności.

Jadanla ciastolina kolorowe kulkiMasa doskonale nadaje się do przygotowania ciast, torcików i babeczek do zabawowego sklepiku.Tort z jadanej ciastoliny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *